Totul a început la Paris, atunci când Dr. Alfred Tomatis a lucrat la o serie de investigații care l-au condus la crearea unui dispozitiv care pregătește urechea pentru a procesa mai bine informațiile pe care le primește. Aparatul a fost numit ‚ureche electronica’, iar acesta a revoluționat terapia tulburarilor de dezvoltare. Tratamentul administrat de’ urechea electronica’ se numește metoda Tomatis.

Metoda Tomatis stimulează cele mai importante două sisteme de prelucrare senzoriala ale ființei umane, sistemul vestibular și cohlear. Dr.Tomatis le-a vazut ca pe un singur sistem, nu ca două separate, în cazul în care unul (vestibular) procesează toate mișcările corpului și altul (cohlear sau auditiv), miscarea rapida oscilatorie produsa de sunete. Una o afectează pe cealaltă functional și intercorelat.
Sistemul vestibular este organizatorul principal și cel mai important dintre toate sistemele senzoriale și este responsabil pentru echilibrul corpului, imaginea corpului, tonusul muscular si moduleaza mișcările corpului, inclusiv ochii. Acesta dezvolta aptitudinile de integrare bilaterale, dezvoltarea motorie (fină și brută) și planificare a unei secvențe de mișcări.

Un copil cu un sistem vestibular care înregistrează mai puține informații senzoriale decat primește, poate afișa un set de simptome sau comportamente cum ar fi:

• miscare constanta.
• hipotonic.
• dificultăți cu abilitățile grosiera si fina.
• atenția vizuală limitata.
• dificultăți în urmărirea vizuală.
• planificare slabă motorie și de multe ori pare lipsit de coordonare în mișcări.

Prin contrast, copilul care înregistrează un grad mai mare de informații vestibulare va avea amețeli sau mâini transpirate, va face mișcări circulare.

Sistemul cohlear este parte a prelucrării auditive a individului. Prelucrarea auditiva implică o serie de aptitudini, cum ar fi decodarea sau analiza mesajului auditiv, care este primit și capacitatea de a recepta un stimul, ignorând altele și capacitatea de a discrimina un sunet de un altul. Urechile sunt responsabile pentru dezvoltarea unei atentii bune și procesarea limbajului.

De asemenea, abilitățile de citire și scriere depind de aceste două sisteme care fac parte din punctele simbolice ale limbajului..

A auzi nu este acelasi lucru cu a asculta. A auzi este un act pasiv care implică doar senzația de sunet si este deosebit de ascultare, care este un act de percepție, dorința de a analiza ceea ce se aude. Ascultarea și prelucrarea auditiva ne conectează cu lumea din jurul nostru.

Metoda Tomatis foloseste o tehnologie numita ureche electronica folosita pentru a stimula urechea să funcționeze în mod optim. Urechea electronica pregăteste o ureche disfuncționala sa asculte intr-un mod adecvat, pentru a procesa informatiile din mediu. Pentru a realiza acest lucru, se foloseste muzica de Mozart, cântări gregoriene, vocea mamei și vocea individului.

Muzica de Mozart este filtrata treptat, individul va asculta diferite frecvențe prestabilite, relevante pentru nevoile individuale în funcție de o evaluare înainte de tratament. Frecvențele joase stimuleaza sistemului vestibular (250 - 1000hrz), frecvențele de nivel mediu stimuleaza limbajul (1000 - 4000hrz) și peste 4000 sunt frecvențele pe care le percepe creierul.

Metoda Tomatis ajută o persoană sa asculte mai bine si sa proceseze mai bine. Majoritatea copiilor și tinerilor cu tulburări de dezvoltare pot beneficia de metoda auditiva Tomatis, cum ar fi copiii cu dizabilitati de invatare, dislexie, probleme de atentie, probleme de prelucrare, auz, vorbire si problemele de limbaj, autism, sindromul Asperger și cu dificultăți de integrare senzoriala.

De peste 50 de ani s-au făcut și continuă să se efectueze cercetări care confirmă eficiența metodei Tomatis.
În prezent, metoda Tomatis folosește cele mai avansate și cuprinzătoare programe de stimulare auditiva.
Metoda Tomatis este o terapie non-invaziva, care nu utilizează produse chimice sau medicamente.