Metoda TOMATIS este o tehnică de stimulare senzorială prin sunet. Sunetul este transmis, pe de o parte, prin conducție osoasă printr-o vibrație în partea superioară a craniului, iar pe de altă parte, prin conducția aeriană in pavilionul urechii. Sunetele folosite în dispozitivele noastre au fost initial tratate prin efectul TOMATIS, pentru a stimula astfel toata urechea interna, inclusiv părțile care afecteaza atat aria auditiva și funcțiile motorii. Sunetul se propagă prima data în timpan, și apoi prin conducție osoasă, declanșând un reflex ce contracta si relaxeaza muschii cunoscuti sub numele de muschiul scaritei si al ciocanelului. Acest efect este obținut prin intermediul unui contrast al sunetului perceput (o alternanță intre timbru și intensitatea scazuta si ridicata) destinat să "surprindă" urechea.

Ca efect al vibrațiilor cauzate de sunete, acești mușchi vor stimula părți ale urechii interne cunoscute ca cochlea și vestibul. Cochlea este căptușita cu celule mici, al căror scop este de a transforma această vibrație în stimuli electrici. Acești stimuli vor alimenta apoi o vastă rețea neuronală cunoscut ca formatiunea reticulata, ce controlează nivelul general al activității cerebrale. Cu alte cuvinte, cochlea si vestibul energizeaza creierul, avand o funcție de "încărcare corticala".

Mai mult decât atât, vestibulul informeaza creierul despre cele mai mici mișcări ale corpului și are un efect asupra ritmului si echilibrului. Coerența mesajului transmis este fundamentala. Prin urmare, urechea trebuie stimulata în mod eficient. Stimularea se face cu ajutorul unui dispozitiv, numit Solisten.

Dispozitivul Solisten este proiectat pentru a stabili un contrast unic in percepția sunetului. Acest efect duce la contracția și relaxarea alternativa a mușchilor urechii interne. Această mișcare este posibilă prin trecerea brusca de la frecvențe joase, care nu necesită nici un efort special din partea urechii, la frecvențele acute, inalte care necesita din partea urechii un efort special. Această activitate este mai mult ca un exercițiu de gimnastică pentru ureche, care datorită activității repetate și mobilizarii progresive a urechii, optimizează transmiterea mesajului sunetului la creier.

Cele 3 legi, dupa care se ghideaza metoda Tomatis sunt urmatoarele:

1.Vocea conţine numai sunetele pe care le aude urechea.
2.Dacă procesul de ascultare este modificat, vocea este inconştient şi imediat modificată.
3.Este posibil ca fonaţia să se transforme durabil atunci când stimularea auditivă prin terapia Tomatis este menţinută o perioadă îndelungată de timp (legea remanenţei).