Copiii supradotati

Supradotații sunt definiti în mod tradițional ca având un IQ mai mare de 130. Ei au o capacitate intelectuala mult peste varsta cronologica, rezolvand probelemele mult mai repede decat ceilati copii.

Genialitate poate include, de asemenea, un alt tip de reacție senzoriala. De exemplu, sensibilitate crescută la atingere, auz, văz, miros și gust.

Persoana talentata trăiește evenimentele de viata diferit de alții, și va pune propriile lor interpretări unice asupra evenimentelor de viață. Ei vor avea perceptii diferite ale realității și diferite răspunsuri emoționale și, prin urmare, sunt susceptibile de a face lucrurile diferit.

Copiii supradotați și Terapia Tomatis

Copiii supradotați, și de fapt toți copiii, pot beneficia de terapie prin sunet, acesta putand imbunatati concentrarea, gândirea creativă, competențele lingvistice, și pentru a reduce stresul.

Copiii supradotați și dificultăți de învățare

În sala de clasa copiii talentați care au o problemă de prelucrare senzoriala, vor folosi de multe ori indicii vizuale pentru a determina ceea ce se cere de la ei. Prin urmare, profesorii ar putea să nu observe că elevul este în imposibilitatea de a urma instructiunile verbale. O alta alternativa a acestei dificultati de prelucrare senzoriala a copiilor superdotati ar putea fi retragerea in sine.

Deoarece sunt integrati in clase normale, mult sub nivelul lor intelectual, copii supradotati pot deveni agresivi, perturbatori si ulterior avand probleme in procesul de invatare.

Cu toate acestea, astfel de probleme pot fi greu de identificat. Copiii supradotați dezvolta, de obicei, strategii pentru eluda deficitul lor, asa ca nu demonstrează întotdeauna caracteristici tipice sau probleme de integrare senzoriala.

Terapia Tomatis ajuta copiii superdotati in urmatoarele moduri:

• Imbunatateste prelucrarea informațiilor auditive
• Imbunatateste viteza de procesare
• Imbunatateste capacitatea de detectarea precisă a sunetului
• Claritatea de percepție exprimarii și articularii îmbunătățite
• Memoria îmbunătățita de modele de sunete complexe
• Atenție mai buna
• O mai bună coordonare și integrare senzorială
• Reduce stresul
• Imbunatateste abilitatile intelectuale

Terapia Tomatis imbunatateste coordonarea motorie, percepția vizuală, abilitățile motorii și capacitatea de procesare a comenzilor.