Alte tulburari de limbaj

Dacă nu este o deformare a aparatului vocal, cele mai multe dificultăți de vorbire sunt cauzate de unele interferențe sau distorsiuni în recepția auditiva. Deși audierea poate fi normala, transmiterea de informații verbale spre creier poate fi afectată. Auzind propria noastră voce este o sursă de feedback constant în timp ce vorbim și dacă nu există nici o confuzie în secvența de sunete primite, se va crea confuzie în vorbire. Rezultatele pot fi substituții de sunetele, poticnirea peste cuvinte sau o voce plata și terna.

Cei mai mulți oameni folosesc emisfera stanga a creierului ca centru de integrare primara pentru limbaj. Unele studii au arătat că persoanele cu balbism proceseaza initial în emisfera dreaptă sau este un amestec din cele două. Emisfera dreapta este mai puțin eficienta pentru procesarea informațiilor auditive, astfel încât acest lucru duce la probleme în momentul verbalizarii.

Dificultățile de vorbire duc adesea la probleme în alte zone în care limba este utilizată, cum ar fi citirea și scrierea. Elementul care este baza pentru toate aceste abilități este capacitatea de a auzi și de a procesa sunetul cu precizie.

Cum poate ajuta terapia prin sunet

Dr. Tomatis a făcut o descoperire importantă despre legatura dintre ureche si voce. El a stabilit că laringele emite doar acele armonici pe care urechea le aude. O lipsa de ton în vocea indică o lipsă de ton în auz. Terapia prin sunet poate regla fin audierea și restabili capacitatea de a auzi frecvențe lipsă, prin exercitiul muschii urechii și stimularea receptorilor celulelor in urechea interna. Se poate corecta lateralitatea inversata sau amestecata, astfel încât emisfera stângă devine centrul de procesare pentru limbă. Terapia prin sunet solicita mai mult urechea dreaptă. Urechea dreaptă este conectata de emisfera stângă a creierului, astfel încât atunci când urechea dreaptă devine dominantă, funcția limbajului comută în mod natural pe emisfera stângă.

Rezultate:

Dr. Tomatis a lucrat cu un grup de 74 de persoane cu balbism și a descoperit că toti au avut dificultăți în audierea cu urechea dreapta. Dupa ce au fost educati sa folosească urechea dreapta singuri, toți au început să vorbească în mod corect. Copiii cu alte tipuri de dificultăți de vorbire au reacționat în mod similar la tratament. Nu numai discursul lor s-a îmbunătăți , au fost schimbari semnificative in comportament. Ei devin mai încrezători, mai dinamici și mai dornici să vorbească și să comunice.

Pentru alte metode de interventie vizitati www.autism-children.com